Se filmen

Industri 4.0

Den digitala, uppkopplade och smarta industrin

De tre första industriella revolutionerna handlade om att ersätta människors och djurs muskelkraft för att öka produktiviteten. Den fjärde revolutionen är digitaliseringen inom industrin. Nu byter vi ut både muskler och hjärna mot smarta maskiner. Det är en pågående process, du kommer inte blir klar, det kommer gå fortare och fortare men din produktion kommer blir mer effektiv och mer kundanpassad. Har du inte satt igång, så är du redan efter!

Gå till

Från produkt till tjänst

Lyft din affärsmodell och flytta fram din position

När fler produkter nu blir uppkopplade ökar möjligheterna att erbjuda skräddarsydda och värdeskapande tjänster. Oavsett om det handlar om bättre underhåll och service eller specialanpassad funktionalitet spås de flesta tillverkande företag i framtiden lägga större fokus på att sälja tjänster.

Framtidens kunder vill inte äga en produkt utan hellre köpa tjänsten som produkten utför. Dessutom förväntar sig kunderna redan möjligheten att löpande uppdatera sina tjänster genom ny mjukvara.

En stor förändring som tvingas fram av det här är att den som säljer produkter måste skicka med mer hårdvara än vad de behövt göra innan. Man måste framtidssäkra hårdvaran för att klara av de tjänster som kunden kan komma att önska. Hela affärsmodeller kommer komma att förändras och det är dags att påbörja det arbetet, om du inte redan gjort det!

Tips

Alla producerande företag behöver komma igång

Alla producerande företag behöver nyttja den moderna teknik som numera finns. Inom industrin handlar det om att nu sträva mot hög grad av kundanpassning samtidigt som effektiviteten fortsätter att höjas. Har du inte kommit igång ännu? Här delar Carl Fredrik Kastengren med sig av sina bästa tips för att starta i rätt ände.

Kom igång i rätt ände

  • Steg 1 – Förstå att det inte är en teknisk fråga utan en fråga för den högsta företagsledningen. Arbetet du startar kommer att påverka din egen verksamhet men också dina kunder, återförsäljare och partners.
  • Steg 2 – Utarbeta en strategi för utvecklingen som inkluderar en genomsyn av hela verksamheten, identifiering av viktiga förbättringar samt en rangordning mellan dem så att man börjar med rätt saker.
  • Steg 3 – Skaffa den kunskap som behövs för att nå de uppsatta målen. Det kan ske genom långsiktiga partnerskap, enstaka konsulter eller nyanställningar. Troligen kommer det bli en mix.
  • Steg 4  – Därefter är det bara att komma igång med förändringsarbetet. Se till att prova dina idéer på målgruppen, gärna så snart de uppstår. Testa ofta genom hela processen. Mycket av testningen kan göras med mycket enkla medel, se till att föra en bra dialog, ibland räcker att ställa en fråga. Utvärdera vad mottagaren säger, men tänk på att det är ännu viktigare är vad de faktiskt gör. Förändringsarbetet är en iterativ process som inleds och som sedan fortgår.

Det är viktigt att man börjar testa sina nya idéer så snart man kan.

Flera teknologier

Hög automationsgrad i produktionen är en grundförutsättning för Industri 4.0. Men det är inte allt. Inom Industri 4.0 drar man nytta av en mängd teknologier.

Internet of Things (IoT) inkluderas ofta i begreppet Industri 4.0. Den innebär att sensorer i produkterna avger information under användningen, informationen samlas in och används sedan till att skapa olika värden. Ett exempel är verktygsmaskinen som skickar driftdata för analys vilket kan ge operatören information om när ett skärverktyg behöver ersättas och serviceorganisationen information som ligger till grund för att anpassat förebyggande underhåll utförs vid lämplig tidpunkt. Mer om IoT.

En annan är dataanalys som innebär att mycket stora mängder data, kanske delvis insamlade via IoT-lösningar, bearbetas och analyseras. Här är den dynamiska tillgången på lagring och beräkningskraft i molnet ett bra hjälpmedel för att nå fördelarna till en rimlig kostnad. Genom mer avancerad dataanlays kan man även använda sig av tekniker som Machine learning och bygga in Artificiell Intelligens (AI).

Augmented reality (AR) är ytterligare en intressant teknik. Det innebär att man lägger en digitaliserad bild ovanpå verkligheten. Exempelvis kan en reparatör i sina AR-glasögon se maskinen framför sig tillsammans med digitaliserade instruktioner om hur servicen ska utföras. Mer om AR.

För att kunna kundanpassa produkterna alltmer ger 3D-skrivare stora möjligheter. I en sådan kan man kostnadseffektivt tillverka reservdelar, men även korta serier av nya produkter.

Men allt handlar inte om teknik och nya värden och nya affärer. De regulatoriska kraven förändras också.

Case

Vi har jobbat i ca 40 olika digitaliserings-projekt för bl.a. Atlas Copco, NetInsight, Skandia Elevator, Bankgirot och Solelia. Här kan du läsa om ett par av dem.

Experter inom Industri 4.0

Vi har många konsulter som jobbar med uppkopplade produkter och digitaliseringen av industrin. Möt några av dem nedan.

Expert på Supply Chain

Jenny Matsson

+46 70 550 2345
jenny.matsson@berotec.se

Jenny jobbar inom Supply Chain Management. Det är ett område där övergången mot Industri 4.0 verkligen händer. Digitalisering, horisontell integration och visualisering kommer jättestarkt och mobilen är en självklar del i det.

Expert på IoT

Carl Fredrik Kastengren

Carl Fredrik är Berotecs IoT-evangelist. Han ser affärsmöjligheter i smarta uppkopplade produkter och hjälper kunder att hitta nya erbjudanden.

Expert på Augmented Reality

Niklas Rengfors

Niklas har lång erfarenhet av att arbeta med Augmented Reality för att effektivisera processer och skapa värde för kunderna genom nya attraktiva affärsmodeller.

Expert inom Dataanlays

Tomas Svensson

Tomas är teknisk fysiker som länge påtalat affärsvärdet i insamlad data. Framgent arbetar han med att analysera data från maskiner i bakgrunden för att förstärka och förenkla för maskinoperatörer, service- och underhållspersonal.

Vårt arbetssätt

Vill du komma vidare i ditt arbete med smarta, uppkopplade produkter? Såhär jobbar vi, hör av dig så sätter vi gång tillsammans!

Såhär jobbar vi på Berotec med Iot, smarta uppkopplade produkter

Ladda ner produktblad

Kontakt

Välkommen till Berotec.
Som klient, konsult eller vän

Nyhetsbrev

Prenumerera för att få koll på det senaste från oss på Berotec.

Våra kontor

Berotec
Experter inom teknik, IT och ledarskap

Göteborg
Ny adress kommer under hösten 2018.
Hitta oss
Karlstad
Kungsgatan 6
652 24 Karlstad
Hitta oss
Linköping
Box 1049
581 10 Linköping
Hitta oss
Stockholm
Karlbergs Strand 4

171 73 Solna
Hitta oss
Uppsala
Slottet, Ingång D
752 37 Uppsala
Hitta oss
Västerås
Trefasgatan 4
721 30 Västerås
Hitta oss
Örebro
Stenbackevägen 6
702 25 Örebro
Hitta oss
Stödfunktion
Fjällgatan 22
116 28 Stockholm
Karta
Hitta oss