Case
Simulerad testmiljö, effektivit för Bombardier
Bombardier Transportation är ett världsomspännande företag som utvecklar och tillverkar tåg. Ett modernt tåg består av ett väldigt komplext distribuerat styrsystem med höga säkerhetskrav. Större delen av mjukvaran utvecklas i ett grafiskt högnivåspråk.
Utmaning och problembeskrivning
Tidigare jobbade de på följande vis hos Bombardier i Västerås. Mjukvarutvecklarna hade en hårdvaruburk uppkopplad med spänningsaggregat etc på sitt skrivbord för enklare testning av mjukvaran. För en mera omfattande testning fanns ett hårdvarulabb med samtliga styrsystemsdatorer uppkopplade med riktigt hårdvara. De kopplades sedan via IO kort till en PC, som simulerade omvärlden och underleverantörssystem.
Detta fungerade bra men det fanns begränsningar. Varje projekt hade tillgång till endast en eller möjligen två testriggar, vilket var en stor flaskhals i testningen. Det tog också mycket tid att uppgradera mjukvaran i samtliga datorer.
Lösning
Då började arbetet med att utveckla en simulerad testmiljö som skulle höja kvalitén på mjukvaran, för att labbet inte längre skulle vara en flaskhals. Arbetet startade i små steg och med en begränsad budget. Första steget var att simulera en hårdvaruburk utan kommunikation för grundläggande komponenttester. När väl detta var gjort fanns också möjlighet att kraftigt förbättra debuggmiljön då det i den simulerade världen hade bättre möjligheter att monitorerna koden.
Detta föll väl ut och projektet kunde fortsätta med nästa steg som var att simulera hela tåget. Det gjordes genom att integrera samma omvärldssimulator som redan fanns utvecklad för labbet, tillsammans med simuleringen för samtliga styrsystemsdatorer, bussar och infrastrukturkomponenter.
Resultat
Lösningen blev en stor framgång. Även om arbetet startade lokalt i Västerås har sedan andra Bombardiersiter fått upp ögonen för simuleringen och den har nu blivit del av Bombardiers standardverktyg för testning som införs globalt.
En del i framgångslösningen har varit att simuleringen är uppbyggd med en öppen arkitektur, där vilka program som helst kan accessa simulerade bussar IO etc. Det medför att specialprogram som varit viktiga för vissa siter eller projekt, enkelt har kunnat integreras utan att påverka övriga användare.
Läs om våra andra case
Mabema – Avancerad timmermätning med AI
Mabema är Sveriges främsta och största leverantör av visionsystem. Med hjälp av visionteknik gör Mabema det möjligt att…Läs mer
Berotec hjälper Agricam att digitalisera framtidens djurhälsa
Utmaning och problembeskrivning Agricams produkter och tjänster gör djurhälsoarbetet mer effektivt och lönsamt, både för lantbrukare, veterinärer och…Läs mer