Case

Mabema – Avancerad timmermätning med AI

Mabema är Sveriges främsta och största leverantör av visionsystem. Med hjälp av visionteknik gör Mabema det möjligt att öka såväl produktivitet som produktkvalitet som bidrar till både ökad vinst och kundnöjdhet. Robot Vision och Vision Inspection är två av deras affärsområden – inom dem bidrar de med robotguidning och kvalitetsavsyning, främst i tillverkningsindustrin och livsmedelsindustrin.

Utmaning och problembeskrivning

Mabemas GPV-system är ett automatiskt system, som med bättre noggrannhet och snabbare än dagens manuella mätningar, mäter vedvolymen på en timmerbils olika travar. Mätresultatet inkluderar fastvedvolym på och under bark, höjd, längd och bredd samt stockarnas medeldiameter i traven. Mabema ville undersöka om AI skulle kunna effektivisera mättekniken för att öka kundernas värde av GPV. De hade jobbat med AI i många år men eftersom tekniken utvecklas så snabbt önskade de även höja sin AI-kunskap internt.

Lösningen

Mabema ville ta hjälp av AI i hanteringen av variationen i utseende och kvalitet på stockarna och på såt sätt ge mer precisa mätningar. De valde att ta in Berotecaren Micael Karlberg som AI-expert både för att höja AI-kompetensen och fortsätta utveckla GPV-systemet för att vara det bästa valet för kunderna. Den utvecklade AI-modellen är kapabel att identifiera stockändar baserat på de lasertrianguleringsmätningar som genomförs, en teknik som fortfarande förfinas.

Resultatet

Mabemas arbete med utvecklingen och implementeringen av AI-modellen har resulterat i viktig kunskap för att fortsätta kunna erbjuda kunderna marknadens mest exakta och kostnadseffektiva mätning av timmertravar. Dessutom kommer projektet att lägga grunden för ytterligare integration av AI-lösningar inom skogsindustrin och andra relaterade områden.

Vill du veta mer om Mabemas arbete inom AI-baserad timmermätning kan du läsa här!

Vill du veta mer om projektet eller om hur vi jobbar med AI? Kontakta ansvarig affärsledare Niklas Rengfors

Läs om våra andra case

Mabema – Avancerad timmermätning med AI

Mabema är Sveriges främsta och största leverantör av visionsystem. Med hjälp av visionteknik gör Mabema det möjligt att…Läs mer

Berotec hjälper Agricam att digitalisera framtidens djurhälsa

Utmaning och problembeskrivning Agricams produkter och tjänster gör djurhälsoarbetet mer effektivt och lönsamt, både för lantbrukare, veterinärer och…Läs mer