Aktuellt

Vad ser Berotecs experter inför 2018, är det nu det händer?

Vi samlade några av Berotecs många experter för att spana in i 2018 och höra om vad de ser för trender inför det nya året. Är ansiktsigenkänning redan gammalt och vad händer med dem som inte kopplar upp sina produkter? Carl Fredrik Kastengren, affärskonsult och IoT-evangelist, ledde samtalet och ställde första frågan till Peter Engborg.

Peter, du som expert inom bland annat embedded och uppkopplade smarta maskiner, vad ser du komma under 2018?
– 2018 kommer bli ett spännande år. Vi kommer se allt fler av dem som var tidigt ute med att koppla upp sina maskiner skörda frukterna av sin innovationskraft, de kommer kapa åt sig marknadsandelar eller flytta fram sina positioner i det ekosystem de är verksamma i.

– Vi ser också att ännu mer intressant teknik blir tillgänglig, fortsätter Peter, moduler för att bygga in Narrowband IoT (NB-IoT), i proof of concepts finns tillgängliga och jag vet flera som kommer att prova på tekniken då NB-IoT ger datakommunikation över mobilnätet för resurssvaga enheter till låg kostnad.

-Det ska också bli intressant att se hur företag tar till sig processorkraften som finns i alla användares mobiltelefoner. Kommer vi se fler projekt där industriella maskiner och dess operatör samverkar via datakraften i mobiltelefonen tro?

– Där vill jag fylla på, säger Tomas Svensson, expert inom dataanalys. Jag ser att alltfler börjar inse vilka värden de kan få ut av sin data. Samverkan mellan människa och maskin med hjälp av data kommer vi se mycket av under 2018. Ett nyckelbegrepp är augmented – förstärkt, som i augmented reality och augmented intelligence. På olika sätt kommer dataanalys ske i bakgrunden och förstärka och förenkla för maskinoperatörer, service- och underhållspersonal. Kanske kommer det vara via mobiltelefonen, med kamera, skärm och kraftfulla processorer som vi kommer se de första applikationerna i industrin. Glasögon kommer förstås också men det ligger nog lite längre fram. Telefoner har ju alla i fickan redan.

Tack Peter och Tomas. Mycket intressant. Ser du liknande saker inom ditt område, frågar Carl Fredrik och vänder sig till Jenny Matsson, expert inom supply chain?
– Oh, ja. Många talar om Industri 4.0 men supply chain är ett område där övergången mot Industri 4.0 verkligen händer. Digitalisering, horisontell integration och visualisering kommer jättestarkt och mobilen är en självklar del i det.

– Under 2018 kommer vi se hur företag som vill hänga med automatiserar processer, integrerar system längs allt större del av supply chain, och ger personal, chefer, och inte minst kunder, tillgång till realtidsinformation om status i flödena. Alla kommer visserligen ha tillgång till samma information men den är samtidigt anpassad efter var och ens behov, bland annat via mobilen, avslutar Jenny.

Tack Jenny för din inblick. Det låter som att företag verkligen hänger med. Är det din bild också säger Carl Fredrik och släpper in Jan Sverdrup, expert inom Automation och Industri 4.0, i diskussionen.
– Både ja och nej. Det som Peter, Tomas och Jenny ser komma under 2018 kommer vara värdefullt för de företag som tar till sig möjligheterna. Jag ser alltför många företag som av olika anledningar inte kommit tillräckligt lång. De går in i utvecklingsprojekt nu, för att utveckla nästa generations produkter. Det är alltså produkter som kommer till marknaden om 12 till 18 månader. Vilka förväntningar har kunder och användare på en produkt då? Man måste tänka på att en supermodern produkt, som exempelvis iPhoneX som har ansiktsingenkänning, animeringar och som styrs av användarens minspel och röstkommandon, redan 2019 kommer vara nästintill föråldrad eller iallafall en ordinär produkt. Så snabbt går det!

– De som startar sin resa nu kommer ligga bra till, men de som väntar ännu längre kommer att komma rejält efter, avslutar Jan.

Tack Jan, det där sista lät oroväckande. Hur ser ni andra på det?
-Jo, säger Jenny, jag tror att vi alla ser samma sak. Många har gjort något, en del har kommit långt. Men alltför många har knapp kommit igång med att samla in data. Vi på Berotec vill gärna hjälpa dem att göra det.

Där kan jag bara instämma, vi på Berotec vill verkligen hjälpa till att få alla runt omkring oss att utvecklas. Tack alla för era intressanta tankar inför 2018 och God Jul avslutar Carl Fredrik.

Konsultpodden Live, afterwork och panelsamtal i Västerås, 18e april

Välkommen till Konsultpodden är konsultbranschen största podd och den 18e april kommer poddgänget till B26 i Västerås för…Läs mer

Vi flyttar in på GoCo ”Health Innovation City” i Göteborg

Berotec i Göteborg växer inom Life Science-segmentet och Affärsledare Joanna Widestrand leder det arbetet. För henne och kollegorna…Läs mer