Aktuellt

Tillbakablick i kristider – av Åke Holmberg

Vår affärsledare Åke Holmberg har varit på Berotec i 15 år och ger här en tillbakablick från tidigare kristid.

– Jag minns hur det var på Berotec under finanskrisen 2008-2009. Några av oss var på konferens på Gotland när mobilen började gå varm av samtal från kunder som hade panik. ’Vi måste skära kostnader, stoppa utflödet av pengar, panik och mer panik’.

– Väl hemma hölls en rad akuta möten för att förhandla om arvoden (kunderna ville sänka) men vi ville ge rabatt under rådande situation (tidsbegränsad). Jag kommer speciellt ihåg en av våra största kunder, där vi var sex konsulter, de ville sänka våra arvoden med 20% pga kraftigt försäljningstapp. Tillsammans gav vi ett motbud att gå ned 20% under sex månader för att sedan gå tillbaka med 5% höjning av det ordinarie priset. De gick med på budet.

– Alla försökte hänga kvar i de uppdrag de hade. Allt fokus lades på sälj och på att hitta kunder som inte drabbats lika hårt. Vi blev t.ex. fler konsulter på en kund i järnvägsbranschen, de klarade sig bra.

– Sex månader senare hade situationen stabiliserats. Sen vände allt uppåt men lite långsamt. 2012 var det högkonjunktur och full fart igen. Jag tror vi kommer se ett liknande förlopp med coronakrisen. Så ha förhoppningen att det vänder. Snart.

Hör gärna av dig till Åke om du vill höra mer! Han finns på ake.holmberg@berotec.se

Konsultpodden Live, afterwork och panelsamtal i Västerås, 18e april

Välkommen till Konsultpodden är konsultbranschen största podd och den 18e april kommer poddgänget till B26 i Västerås för…Läs mer

Vi flyttar in på GoCo ”Health Innovation City” i Göteborg

Berotec i Göteborg växer inom Life Science-segmentet och Affärsledare Joanna Widestrand leder det arbetet. För henne och kollegorna…Läs mer