Aktuellt

Paneldiskussion om framtiden för regionen och samverkan – på B26 i Västerås den 18e april

Den 18e april samlade vi teknikbranschen på B26 i Västerås. Tanken vara att bygga broar för samverkande, nätverka och samtidigt bjuda på både Konsultpodden Live med Niclas Sigholm och panelsamtal. Här kommer en summering från panelsamtalet som handlade om allt häftigt som pågår i regionen och hur vi alla kan bidra till den spännande tillväxten som sker på alla fronter.

PANELDELTAGARE

Eva Lilja – Näringslivsdirektör Västerås Stad
Daniel Boqvist – från Automation Region.
Stefan Rönning – lokal Affärsledare hos oss på Berotec
Helena Torhage – moderator och kommunikationsansvarig på Berotec

 • Västerås har gått från att vara en bruksort till den akademinära staden som lockar människor från hela världen. Det satsas enormt på forskning och innovation och numera väljer stora, globala företag att lägga sin verksamhet här.
 • Energiomställningen och omställningen till en elektrifierad industri drivs till stor del härifrån,
 • Det sker en enorma expansion på Finnslätten, dit man också anlägger ett tågstopp. Även i Hacksta pågår mycket utveckling.
 • En av de största utmaningarna är bristen på kompetens. Bland annat ska 1500 personer rekryteras till Hitachi Energy. För att få hela familjer att flytta hit har man byggt sig ur bostadsbristen och man har satsat på internationell skola och mer nöjen.
 • Det finns en nära samverkan mellan universitet och näringslivet. Det handlar om att få till ökad rörlighet mellan forskning och näringsliv. Önskvärt är även en bättre samverkan mellan de små och mellanstora bolagen och universitetet. Även ABB Robotics Campus växer i nära samarbete med universitetet.
 • Tidigare har det varit lite torrt på entreprenörsfronten men nu råder en starka entreprenörssvindar. Det finns ca 13.000 företag i Västerås, dessutom är överlevnadsgraden för nya företag relativt hög. Många av företagen är teknikrelaterade men det sker ganska få satsningar på IT och mjukvara.
 • 55 kommuner i 9 län samarbetar genom Stockholm Business Alliance, från början handlade det om att locka internationella investeringar.
 • Automation Region jobbar internationellt för att skapa förutsättningar för svenska företag. I USA är kontakter allt.När amerikaner vill etablera sig på en ny marknad så ringer de den de haft kontakt med, vilket gör att förutsättningslösa kaffemöten och allmänt nätverkande lägger grunden till framtida affärer.
 • Konsulterna är otroligt viktiga i tillväxten i regionen. Konsultbranschen är även en av de snabbast växande branscherna i Västerås. Det behövs spetskompetens och en ”kompetenskudde”. Branschen behöver hjälpas åt för att dela med sig av kompetens inom bristområden. Alla tror på samverkan mellan konsultbolagen. ”Vi är ute efter att hjälpa kunder lyckas och då behövs samverkan och en ganska stor dos transparens”.
 • För att bidra till regionen kan vi alla engagera sig i någon fråga man brinner för och hitta plattformar att utgå ifrån. Man får se det som att man investerar tid med vetskapen att det kommer ge något. Se också till att utsätta dig för något okänt, det är då det händer!
 • Hjälp till att sprida ordet om hur mycket som är på gång i Västerås och Mälardalen!

Se Konsultpodden nr. 90 – om AI, våren och jämställdhet i branschen

Konsultpodden sista avsnitt inför sommaren filmades och här kan du se hela avsnittet! Håkan, Helena och Mattias pratar…Läs mer

Nystartade rekryteringsbolaget Smiðr – en del av Berotec

Pressmeddelande 3 juni 2024 Berotec är stolta över att det nystartade rekryteringsföretaget Smiðr blir en del av företagets…Läs mer