Aktuellt

Gripen, ett fascinerande flygplan – av Martin Linderson

Jag minns för 15 år sedan, tongångarna som gick då var att det inte skulle bli fler flygplan konstruerade i lilla Linköping, eller ens i Sverige. ”Saab kommer vara en underleverantör till de stora flygplanstillverkarna” sas det. Med facit i hand är jag otroligt stolt över den prestation Saab lyckats med. Saab Aeronautics har utvecklat flera flygplan på hemmaplan och mest uppmärksamhet förtjänar, enligt mig, det egna Gripen-planet.

Det är tydligt att Gripen är utvecklat i en universitetsstad med tanke på den otroligt höga tekniknivån den håller. Gripen är en av världens mest avancerade produkter” berättar Lisa Åbom, CTO, Saab Aeronautics i en tidigare intervju. Saabs erbjudande omfattar den senaste tillgängliga tekniken för operationer i en ständigt föränderlig och starkt utmanande miljö och de har även lyckats attrahera ingenjörer från hela världen hit till Linköping.

Gripen E/F är smart och kostnadseffektivt utvecklad ur föregående C/D version av flygplanet och ger de häftigaste planen på världsmarknaden stor konkurrens, vilket Saab bevisat genom bl.a. Brasilienaffären! Det är en riktig bedrift hur man ständigt lyckas utveckla flygplanet med större motor, längre räckvidd, modernare radarsystem mm. samtidigt som man håller driftskostnaderna låga. Fantastiskt!

Extra stolt blir jag självklart när jag tänker på att Berotec bidrar med en bredd av ingenjörskunskap. Vi har konsulter som jobbar med både konstruktion av skrov, installation av olika system i flygplanet, verktyg som används i sammanbyggnaden av flygplanskroppen, utveckling av mjukvara till navigering & beslutsstöd och teknikledare för olika områden mm. Våra ingenjörer stöttar teamen som arbetar med nyutveckling i nya E/F-versionen och i de befintliga, flygande C/D-flygplanen.

Start tack Jan Carlsson, Erik Sevetin, Charlotte Narfgren, Mats Jonsson, Christer Jonsson, Daniel Ledel och Jesper Johansson för ert kanonjobb!

Av: Martin Linderson, Affärsledare i Linköping.

Här kan du läsa om vad vi gör för andra kunder!

​Lena Joelsson och Jonas Ivarsson går in i Berotecs styrelse

Under Berotecs årsstämma i december valdes Lena Joelsson och Jonas Ivarsson in som nya ledamöter i Berotecs styrelse.…Läs mer

Vi söker en ekonomi-giggare!

Berotecs ekonomifunktion är uppbyggd av flera leverantörer och har tidigare letts av Åsa Söderbergh. Nu går Åsa in…Läs mer