Aktuellt

Förbättrade fysiska och psykiska resultat genom andning

Vad har andning med saken att göra?

Något som sker utan att vi behöver tänka eller anstränga oss. Något vi gör från det att vi föds till dess att vi dör. Saken är just den att om man andas medvetet och nyttjar detta fantastiska verktyg, som alla människor bär med sig, så kan vi få förbättrade fysiska och psykiska resultat. Det leder även till att vi människor når vår fulla potential och verkligen presterar på topp. Tänk vad det kommer att ge i form av smarta beslut och tekniska framsteg!

Redan för 5000 år sedan så insåg de första yogisarna i öst hur mycket andetaget faktisk påverkar vår hälsa och inom yoga har man sen dess utvecklat olika typer av andningsövningar för att manipulera andetaget för att nå olika resultat i kroppen och sinnet. Väst har varit mer avvaktande till denna typ av självläkning och andningsmanipulation fram tills för några år sedan och just nu lever vi i en tid där det börjar explodera av olika andningsappar och träningshjälpmedel för medveten andning. Min senaste pulsklocka har tex. en funktion för att träna medveten andning utöver alla andra finesser.

Det finns även läkare som skriver ut olika typer av andningsövningar till sina patienter som komplement eller helt som ersättare till olika läkemedel då effekten av medveten andning visat så goda resultat för självläkning på både fysiska och psykiska åkommor. Har man som kvinna fött barn eller som man upplevt något otroligt smärtsamt så har man troligen fått höra att man skall andas lugnt och djup för att dämpa smärtan.

Tränar man hårt hjälper det inte att hyperventilera för att springa fortare eller lyfta tyngre, det är djupa och kontrollerade andetag som gäller. De finns idrottare som tejpar för munnen när de tränar för att vissa studier visa på ökad uthållighet, mindre mjölksyra och större effekt av varje andetag om man andas genom näsan.

Om andetaget får flöda in och ut genom näsan så filtreras ca 75% av alla luftburna partiklar bort och kommer inte ner i luftvägar och lungor. Andas vi sen ut genom näsan så behålls större mängs vätska och värme kvar i kroppen vilket är extra bra i ett kallt och torrt klimat.

Oavsett om man hänger sig åt att dyka ner i olika forskningsrapporter eller yogiska filosofier så kan man bara genom att själv stanna upp och ta några djupa andetag få en gaska tydlig indikation om vad medveten andning faktiskt gör med oss som människor.

Vi kan likna det vid att dra i nödbromsen på detta skenande tåg som kallas livet och verkligen ro oss själva tillbaka till nuet.

När du stannar upp en stund och tar några riktigt djupa andetag in och ut genom näsan, kanske till om med med ögonen stängda så är du närvarande i nuet, i din kropp och i ditt sinne.

Vad händer då i kroppen?

Jo, hjärtrytmen sänks, känslor framkallade av stress, såsom obehag och ångest, avtar eftersom du aktiverar det parasympatiska nervsystemet och frigör det så kallade ’måbra hormonet’ Oxcyticin. Kroppen frigör även signalsubstanserna seratonin, dopamin och noradrenaloin som hjälper till att dämpa effekten av adrenalin och kortisol som pumpas ut när vi stressar och enligt nedärvd anlag indirekt förbereder kroppen för strid/flykt.

 • Vi blir med djup och långsam andning mer harmoniska och lugna.
 • Vi syresätter kroppen effektivt och det får positiva effekter på bl.a spinalvätskans flöde till hjärna, vår matsmältning och vårt allmäntillstånd och känsla av energi.

Är det naivt att utgå ifrån att vi tänker bättre, fattar klokare beslut och driver en effektivare teknikutveckling framåt om vi ser till att vår motor (hjärnan) fungerar så bra som möjligt?

Att kroppen får ut det mesta och bästa av varje andetag leder enligt min egen upplevelse, till att jag känner mig piggare, lugnare, stabil och trygg. Ett bra utgångsläge för att möta världen utanför ombord på livets skenande tåg.

Jag tipsar här om två enkla andningsövning för den som vill testa.

Medveten djupandning

3-5 min minst 1 gång per dag, gärna fler om det går att få till

 • Sitt/stå/ligg på rygg
 • Slut blicken
 • Stäng munnen
 • Lägg en hand på magen
 • Andas in genom näsan och känn hur magen fylls och lyfter ända ifrån bäcken botten upp mot bröstkorgen och kanske hela vägen upp till nyckelbenet (kan krävas lite övning för att nå hit)
 • Stanna till på toppen och andas sedan ut genom näsan och känn hur bröstkorgen och magen sjunker ner mot/bak mot ryggraden och blir ”platt”.
 • Avvakta på botten en stund till kroppen signalerar att det är dags att andas in och repetera enligt ovan i 3- 5 min.
 • Återgå sen till din normala andning och känn in effekten av övningen.
 • Räkna dina andetag under 1 min x 2.

En annan övning

 • Sitt/stå/ligg på rygg.
 • Sätt timern på 1 min och räkna dina andetag utan att förändra dem på något sätt.
 • Sätt timern på 1 min igen och denna gången andas du in/ut genom näsan och låter andetaget nå hela vägen ner i magen.
 • Jämför antal andetag och känsla i kroppen.

Lycka till! 
Av: Liza Axenskär, affärsledare i Göteborg och yogainstruktör

Johnny Tydal – nygammal Berotecare går in som Affärsledare i Stockholm

I Stockholm ökar vi på sälj- och konsultledarkraften med en ny Affärsledare. Johnny Tydal var tidigare Beroteckonsult och…Läs mer

Berotec flyttar in på Mjärdevi Science Park i Linköping

Science Park Mjärdevi i Linköping är en innovationshotspot som samlar högteknologiska och innovativa företag i alla faser. Självklart…Läs mer