Aktuellt

Det här med EMC

Det är inte ovanligt att projektledare får något nervöst i blicken när EMC kommer på tal. Varför är det så och vad kan man göra åt det? Här hjälper vår elektronikexpert Peter Engborg alla som känner sig osäkra på området att få bättre koll.

Först av allt, vad är EMC?
Elektromagnetisk kompabilitet (EMC) är krav som varje el-pryl måste uppfylla för att överhuvudtaget få säljas. EMC handlar om att produkten ska tåla viss påverkan (immunitet) och inte stråla ut mer än tillåtet (emission). Detta betyder att oavsett hur snygg, smart och ball prylen än är, så går den inte att sälja om den inte klarar sig igenom detta nålsöga. Klart blockerande i projektet om man får problem.

  • Hur ökar man chansen att klara det i rätt tid?
    Först, se till att veta vilka standarder som man ska klara. Det här kan vara en djungel men ta hjälp av duktiga regulatoriska experter! I mitt projekt gäller EN61000-6-2:Generella fordringar – Immunitet hos utrustning i industrimiljö och EN61000-6-4:Generella fordringar – Emission från utrustning i industrimiljö. Jag svarar gärna på frågor om det!
  • Nästa steg är att designa in skyddskomponenter på signalledare och inkommande kraft.
  • När kretskort-layouten görs, se till att jorden får den uppmärksamhet som den förtjänar.
  • Granska med avseende på EMC, detta glöms tyvärr bort alltför ofta.
  • Om möjligt, se till att mekaniken/höljet fysiskt skyddar kretskortet för att öka motståndet mot ESD. ESD är den där stöten man får ibland när man tar i dörrhandtaget efter att man gått på en syntetmatta. Eller det där spraket som hörs och syns (testa släcka lampan) när man drar av sig en fleecetröja.
  • För mjukvara gäller det att filtrera de inkommande signalerna för att förbättra immuniteten tex genom avstudsning (debounce).
  • När första prototypen är uppe och snurrar; FÖRTESTA! Detta görs antingen i eget lab, hos testhus (exempelvis Delta, Intertek m.fl. ) eller hos extern part ( exempelvis EK Power Solutions eller IVF)

Vad gäller mitt nuvarande projekt, en kombinerad sensor och actuator för industrin, blev det 100% pass efter en mindre uppdatering av mjukvaran. Detta för att klara Fast Transient enligt Kriteria A (kundens egna krav) istället för B som standarden kräver. Det tog 3 heldagar att köra igenom (vad exakt körs igenom?) och då med några olika produktvarianter för de olika testen. Just nu är det två månaders väntetid för att få tillgång till ”Stora hallen”, där emissions-testen görs, så det gäller att vara ute i tid!  För immunitet är det lättare, oftast inom några veckor.

Jag hoppas du fått lite bättre förståelse för EMC och dess viktiga roll i många projekt. Hör gärna av dig till mig om du har frågor eller vill diskutera vidare!

Av: Peter Engborg, Elektronikkonsult
peter.engborg@berotec.se

Konsultpodden Live, afterwork och panelsamtal i Västerås, 18e april

Välkommen till Konsultpodden är konsultbranschen största podd och den 18e april kommer poddgänget till B26 i Västerås för…Läs mer

Vi flyttar in på GoCo ”Health Innovation City” i Göteborg

Berotec i Göteborg växer inom Life Science-segmentet och Affärsledare Joanna Widestrand leder det arbetet. För henne och kollegorna…Läs mer