Aktuellt

Vad innebär work-life balance egentligen?

Återhämtning är nyckeln till att klara av stressiga perioder med alltför mycket att göra. I en värld där mångas arbetsuppgifter går att sköta vart som helst ifrån, bara man har tagit med sig sin dator och hittat uppkoppling, så är det möjligt att jobba dygnet runt. Det som den digitala arbetaren inte levererar i fysisk närvaro, vill vi gärna ge tillbaka i tillgänglighet och där har vi ett av dagens stora problem. Många företag säger sig erbjuda work-life balance men vad innebär det egentligen?

Under åren 2012–2014 har sjukskrivningar till följd av stress ökat med 70 procent enligt Arbetsmiljöverket.

Innehåller dagen, förutom jobbsamtal, möten, deadlines och mejlande även tid för återhämtning klarar de flesta sig utan att bränna ut sig. Behovet av återhämtning bestäms till stor del av den belastning som man är utsatt för. Det handlar om både arbetsrelaterad stress och stress i privatlivet. Även andra faktorer, till exempel ålder, hälsotillstånd och livsstil, kan påverka återhämtningsbehovet. Återhämtningen kan innebära att ligga still på soffan, leka med barnen, ta en löprunda eller titta på träd. Helt enkelt det som får varje person att må bra.

I denna tid, beståendes av digitala möjligheter, gig och arbetsgivare med höga krav, behöver vi lära oss att balansera. Vi måste hinna med det som är viktigt även utanför jobbet. När vi gör det bör vi inte ha olösta arbetsuppgifter hängandes över oss. Det blir aldrig lika mysigt och återhämtande att lägga pussel när man samtidigt försöker rätta stavfel i ett mejl eller skicka rätt rapport till chefen.

Att locka med work-life balance

Många arbetsgivare använder work-life balance som ett tungt argument när de rekryterar nya stjärnor och det känns på många sätt självklart och rätt. Visst ska man både kunna ha ett heltidsjobb och ändå hinna leka med sina barn, klappa sin häst eller vad det nu kan röra sig om. Frågan är vad man faktiskt menar när man pratar om balans mellan arbete och fritid. Ofta har jag sett bilden av work-life balance symboliseras av en person arbetandes på sin dator i en hängmatta. Jag håller med om att miljön och hängmattan känns lugn på många sätt men är det verkligen arbete denne ska ägna sig åt när hen ligger där. Skulle inte det vara ett gyllene tillfälle för den livsviktiga återhämtningen? Arbetsgivaren utlovar balans i livet men tyvärr tror jag ofta det förväxlas med att jobba från en mer idyllisk plats än kontoret.

Det är viktigt att särskilja på att kunna jobba var som helst (vilket absolut bidrar till en frihetskänsla) och att helt stänga av i förmån för andra aktiviteter!

Arbeta hållbart

Bolag med ett tydligt syfte som även låter medarbetarna förverkliga sina drömmar på och utanför arbetet, kommer att lyckas bäst i den stora jakten på de mest kompetenta, lojala och roliga kollegorna. Men när det handlar om work-life balance i en värld där alldeles för många bränner ut sig, måste balansen vara genomgående och en del av kulturen. Vi på Berotec fokuserar på ett hållbart sätt att jobba för alla och därför uppmuntras återhämtningen dvs möjligheten till att stänga av. Här har jag inte en enda gång behövt fortsätta ett telefonsamtal när jag står utanför förskolegrinden eller tvingats skriva ihop en rapport under kvällen. Väljer jag att göra det ändå, är det 100% upp till mig. Det finns en total respekt för fritiden, i företagets alla led.

Ett annat bra exempel härifrån är min kollega Morten, han har nyligen köpt en gård och ska tillsammans med familjen starta ett lantbruk. Han vill och kan fortsätta vara konsult men behöver som alla andra kunna stänga av den delen emellanåt.

Vår operativa ledare Carin är inte bara Berotecare. Hon är styrkelyftare också och tog EM guld tidigare i år. Däremellan hjälper hon andra att träna rätt och att prioritera att ta hand om sin kropp. Svårt att kombinera? Det behöver inte vara det, så länge balansen finns där på riktigt!

Här på Berotec finns många personer med stora fritidsintressen och även om inte alla satsar all sin lediga tid på en hobby, så var det väldigt många som tog sig iallafall sju veckor helt ledigt i somras. Undertecknad inkluderad.

Att jobba hårt och effektivt är både kul och kan vara väldigt utvecklande. Deadlines inspirerar mig och jag får energi av att ha mycket att göra. Det som räddar mig från att springa rakt in i väggen är just de timmar per dag när jag stänger av och gör annat. För att vända trenden med sjukskrivningar måste fler få den möjligheten, att verkligen kunna få balans!

Sen hjälper det som bekant att sova ordentligt, äta bra mat och att röra på hela kroppen ofta också 😉

Av: Helena Torhage

Här kan du läsa om hur det är att vara en av oss på Berotec

Maria-Therese Lindefors, ny Affärsledare i Stockholm

Vi är otroligt glada över att Maria-Therese Lindefors stärker upp Affärsledarteamet på Stockholmskontoret. Hon har tidigare varit konsultchef…Läs mer

Att bemöta och gynnas av den höga personalomsättningen i konsultbranschen

Kompetensbristen bidrar till en hård fight om de duktiga konsulterna och personalomsättningen har länge varit hög i branschen…Läs mer