Aktuellt

Handplockad och lokalt producerad konsulting – tankar om branschen från vår Affärsledare Martin Linderson

I en värld där trenden är att traditionella konsultföretag blir större och större, för att sedan köpas upp av en ännu större aktör, kan man fråga sig vilken roll/framtid ett mindre och lokalt konsultföretag har?

Starka inköpsavdelningar hos kunder som pressar priset nedåt och konsulter som avpersonifieras och kategoriseras är idag realiteten på många större företag. Sällan gynnar det den enskilde och duktige konsulten, som med sitt arbete sticker ut från mängden. Det är ofta den personen som verkligen gör skillnad för kunden. Det är också den personen som skapar innovation, kreativitet & nytänk.

Just den individen är det som passar in hos oss på Berotec. Vi vet att skillnaden mellan succé och fiasko ute hos våra kunder, ligger i att hitta rätt person till rätt uppdrag och det är där Berotecs styrka ligger. Med en rekryteringsprocess i sju steg ser vi till att lära känna varandra långt innan konsulten ska ut på sitt första uppdrag. På så sätt säkerställer vi att vi har samma värderingar och uppfattningar kring hur man agerar hos kund och tillsammans med sina medmänniskor. Under vårt arbete tillsammans vill vi lära oss av varandra och utvecklas gemensamt. Allt för att det ska vara möjlig att placera ”rätt person på rätt plats”.

För att kunna erbjuda kunden den bästa konsultlösning måste man naturligtvis även lära känna kunden lika väl som man känner sina medarbetare. Vi behöver förstå företagskulturen, arbetssätten i projekten och alla andra mjuka delar som gör kunden unik. Då har vi möjlighet att få alla små pusselbitar att hamna rätt.

I min värld är det här anledningen till att små personliga konsultföretag blir livskraftiga och får och ger rätt energi. Nyckeln till detta är just att jag vill vara personlig men även att inte låta volym och andra KPI:er ta fokus. Det är inte intressant att mailbomba kunderna med CV:n. Alla konsultbolag bör ta ansvar för att verkligen handplocka rätt person till rätt uppdrag/kund. Att en konsult råkar sitta på bänken får aldrig betyda att man till varje pris försöker sälja in just denne på grund av tillgängligheten.

Med det här tankesättet blir en CV för mig, i det närmaste sekundär, när jag försöker hjälpa kunden med rätt lösning. Oftare är det rätt inställning och rätt sociala egenskaper som bidrar till bygget av starka team och en kreativ miljö, vilket borgar för innovation. Inte CV-förmedling.

Av: Martin Linderson, Affärsledare i Linköping
Kontakt: 070-605 80 08, martin.linderson@berotec.se

Mer om hur vi på Berotec jobbar med handplockade konsulter

Så kan gig-ekonomin bidra till bättre hälsa och välbefinnande

Fenomenet med egenföretagande konsulter ökar. Många höjer dock ett varningens finger och oroar sig för att otrygga arbetsformer,…Läs mer

Konsultpodden LIVE! Titta eller lyssna på vår säsongsavslutning

Efter en säsong av Konsultpodden har vi dels bestämt oss för att fortsätta i höst, dels gjort en…Läs mer