Aktuellt

Berotec – En folkrörelse med fokus på frihet, ur Global Utsikt

Text: Lotta Görling, Global Utsikt nr 4 2017

När Håkan Mildh Svensson gick i skolan så var det inte hans betyg som satte avtryck på rektor och kompisar. Utan det som gjorde avtryck var istället hans fina sätt att vara en god kamrat. Det blev starten för den värdegrund som Håkan tog med sig när han skapade företaget Berotec.

– När jag på alla hjärtans dag 2000 fick be- sked att jag fick sluta som chef på det konsultföretag jag arbetade på då, kändes det väldigt tungt. Men när jag fick samtal efter samtal från mina medarbetare som undrade vad jag skulle göra och som dessutom var villiga att följa med om jag startade eget, blev jag motiverad att göra just det.

Det blev starten för värderingsstyrda företaget Berotec.

– Men jag vill inte bli chef, utan hade en idé om att alla skulle få starta sina egna företag och sedan skulle jag ta hand om sälj mot provision och se till att verksamheten fungerade runt omkring konsulterna. Helt enkelt att ge nya möjligheter för riktigt duktiga och erfarna experter, fast i en helt ny affärsmodell.

Sagt och gjort, Berotec föddes samma år i ett litet kök och är idag konsultägt av cirka 240 konsulter som är experter på teknik, IT och ledarskap. De har kontor i Stockholm, Linköping, Göteborg, Karlstad, Västerås, Uppsala, Nyköping och Örebro.

– Det är ingen raketforskning, vi har en enkel affärsmodell. Berotec förenar det bästa av två världar – friheten i den egna firman med den stabilitet och infrastruktur som en anställning i ett större företag ger.

Affärsmodellen, eller folkrörelsen innebär dock inte att allt ansvar ligger på den egne företagaren. Berotec finns hela tiden stöttande med i bakgrunden och ger alla ett stort nätverk, en stark kultur och kompetensutveckling, inte sällan av konsulterna själva.

– För att lyckas som konsult gäller det att hålla sig uppdaterad på sitt område och göra sig anställningsbar och för att vara det över tid krävs kompetensutveckling och utvecklingsmöjligheter. Här turas konsulterna om att hålla föredrag för varandra i olika ämnen. Varje uppdrag utvecklar också konsulten och Berotec har ett internt utvecklingsprogram som alla tar del av, berättar Håkan.

Företagets arbete utgår från fyra F som står för familj, fritid, företag och framtid. Summerar man dessa fyra F, så blir det ett femte, frihet.

– Frihet att själv välja uppdrag, att äga sin tid och att se till att man alltid är uppdaterad. Vi ser det som en resa vi gör för att tillsammans förändra världen och hjälpa våra kunder att utvecklas. Det handlar inte bara om att få ett jobb. Det handlar om att vara ärlig med vår värdegrund. Vårt syfte är att utveckla människor och organisationer till sin fulla potential, säger Håkan.

Konsulterna kallas för ”Berotecare”. Med sig i bagaget ut till kunder har de just den värdegrund som Håkan måste ha fått redan i modersmjölken och som han ser till att alla konsulter bär med sig.

– Jag och Urban Gjers, en av de andra grundarna av Berotec, gör regelbundna träffar med våra nya konsulter där vi berättar om vår bild om företaget och den gemensamma värdegrunden. Det brukar i regel bli väldigt känslosamma genomgångar, Håkan delar gärna med sig av det personliga.

– Min bror dog av en överdos för ett par år sedan, och när jag berättar det så faller min osynliga mantel av mig. Jag blir en människa som alla andra i rummet och vi kommer varandra nära. Precis som i en familj, säger Håkan.

Emma firar ett år som Affärsledare

Emma Fornander har snart varit Berotecare och Affärsledare i ett år. Tillsammans med Susanne Olwenstam vidareutvecklar hon verksamheten i…Läs mer

Berotec AB välkomnar två nya ledamöter till styrelsen

Styrelsen på Berotec AB välkomnar två nya ledamöter in i arbetet. Torbjörn Andersson och Martin Lagerström valdes under…Läs mer