Aktuellt

Gig economy 2.0 – får stöd i Mary Meekers internet rapport

När Mary Meeker släpper sin årliga rapport ”Internet Trends Report”, då lyssnar världen. Hon har år efter år haft rätt om många av sina spaningar. I årets rapport får vi bl.a. koll på att Kina är ett mycket starkt tech-land, att E-handeln fortsatt växer, AIs storhet och internetanvändningen globalt, men hon pratar även om den växande gigekonomin och det livslånga lärandet.

För mig är den mest intressanta delen av rapporten den som handlar om just det livslånga lärandet, främst kopplat till frilansande/gigande. Gigekonomin växer i både Usa och Europa. Enligt Gig Economy Index™ från PYMNTS, tjänar 40 % av den amerikanska arbetskraften minst 40% av sin inkomst via gig.

Det finns flera drivkrafter som bidrar till framväxten av denna nya arbetsmarknad, varav en stark och gemensam önskan hos gigarna har varit att leva och verka i frihet. Frihet att själv kunna bestämma tid, och plats för sitt arbete. Vikten av frihet framgår tydligt även i Marys rapport. Friheten är en av de icke-monetära förmånerna man vill åt när man letar nytt arbete, men även möjligheten att jobba hemifrån väger tungt.

För att vara relevant på arbetsmarknaden, oavsett anställningsform, är det avgörande att man anammar det livslånga lärandet. Utvecklingen av ens egna kompetenser måste ske kontinuerligt, för att man ska kunna bidra optimalt på en arbetsplats. Därför är det extra intressant att se att frilansare/gigare tar till sig detta mer än anställda gör. Kanske för att möjligheterna inte finns på den klassiska arbetsplatsen, vilket är en problematik som varje organisation måste lösa. För att lyckas som företag behöver du ha de bästa talangerna med dig. De bästa är de som satsar på att kompetensutveckla sig själva. Är det därför säkrast att välja en gigare som del av teamet?

Gigandet har tidigare fått en del negativ kritik för att vara en otrygg lösning för gigaren och utnyttjande av arbetskraft av uppdragsgivaren. Trots det spår Mary att ökningen av gig kommer vara stor även under 2018. Duktiga personer med koll på läget kommer alltid ha jobb. Det tryggaste du kan göra är därför att satsa på din egen utveckling. Du kan även få ett mer hållbart arbetsliv och bättre livsbalans genom friheten att själv bestämma över din tid, om du går över till den nya arbetsmarknaden.

På Berotec jobbar vi med vad vi kallar ”Gig Economy 2.0 – att giga tillsammans”. Vi ser fördelarna med att själv styra tid, ekonomi och resurser men att ändå vara en del av något större och kompetensutvecklas ihop. Det ger en ännu större trygghet, men även motivation och driv. Vi ser det också som ett sätt att ha riktigt kul som egenföretagare!

Har får du mer koll på hur vi jobbar på Berotec

Här kan du läsa hela den 294-sidiga rapporten

Maria-Therese Lindefors, ny Affärsledare i Stockholm

Vi är otroligt glada över att Maria-Therese Lindefors stärker upp Affärsledarteamet på Stockholmskontoret. Hon har tidigare varit konsultchef…Läs mer

Att bemöta och gynnas av den höga personalomsättningen i konsultbranschen

Kompetensbristen bidrar till en hård fight om de duktiga konsulterna och personalomsättningen har länge varit hög i branschen…Läs mer