Aktuellt

Better Shelter – Hus i platta paket hjälper människor i kris

Omkring 11 000 000 människor bor idag i flyktingläger. Genomsnittstiden för en förlängd flyktingsituation eller ‘protracted refugee situation’ är 17 år. På Better Shelter jobbar man för att flyktingperioden ska bli värdigare och att människor ska få en trygg plats som de vill kalla sitt hem, även om de befinner sig långt hemifrån. Hus levererar de i platta paket till krisområden som behöver humanitär hjälp.

Istället för att hjälpa Räddningstjänsten med textilier till fler tält i Irak, ville Johan Karlsson, Industridesigner, göra mer för flyktingarna och deras vistelse i läger. I ett tält måste man huka sig, det är ofta för kallt eller för varmt, osäkert och tältdukarna behöver bytas ut var sjätte månad. Inga egenskaper för riktigt hem!

Genom ett innovationsprojekt i Hällefors började Johan och Dennis Kanter, två killar som vid den tiden aldrig satt sin fot i ett flyktingläger, skapa en hållbar boendelösning med stomme istället för tältpinnar. Tanken var att skapa ett hus som går att tillverka, frakta och montera på ett enkelt sätt och till en låg prislapp.

När de presenterade sitt förslag menade IKEAs designchef ”att det var IKEAs sociala ansvar” att hjälpa dem och IKEA-stiftelsen inledde ett nära samarbete med projektet. Dennis och Johan fick tillsammans med IKEA-stiftelsen möjlighet att visa sitt förslag för UNHCR i Geneve i april 2010. Ansvarig på UNHCR hade letat efter bättre boendelösning och blev nöjd med prototypen efter noggrann kontroll och en armhävning i stommen. Viktigt för UNHCR var att väggarna skulle ha ”knockiness” dvs avge ett riktigt knackljud när man knackar med fingret på väggen, en tydlig känsla av en trygg plats och ett skydd mot omvärlden. Det var en stor utmaning för de involverade ingenjörerna som man löste genom att utveckla en plastpanel som består av extruderad mittdel som beläggs med ytskikt av plastfolie. Detta ger både stadga, isolering och ett ordentligt ljud när man knackar.

Kravlistan från UNHCR var lång. Efter år av utvecklande, prototyparbete och testande stod de första prototyphusen klara för att sättas upp för somaliska flyktingar i Etiopien 2013. De står ännu kvar. Sedan dess har 16.000 modulhus levererats till bl.a. Etiopien, Grekland, Irak, Makedonien, Niger och Nepal.

Under 2016 startades ett nytt utvecklingsprojekt för att skapa ännu bättre men främst mer brandsäkra hus. Berotecaren Lennart Brunnberg har lett utvecklingsteamet med att ta den nya produkten från ritbordet till verkligheten. I uppdrag har han bidragit med erfarenheter från produktutveckling i större tillverkande bolag och sina gedigna erfarenheter inom plastkonstruktion och tillverkningprocesser. Lennart har dessutom starkt bidragit till förbättringen av Better Shelters utvecklingsprocesser och rutiner.

Jenny Matsson i huset som är 17,5 kvadratmeter och levereras i två paket som inkluderar allt som behövs för montering. Det har en dörr, fyra fönster och fyra öppningar för ventilation. En solcellsdriven lampa finns i varje hus.

Jenny Matsson, också från Berotec har sedan hösten 2016 varit en del av att utveckla Supply Chain. Under första tiden bidrog Jenny till att Better Shelter fick en nytt ERP-System på plats för att kunna köpa in komponenter och skeppa ut färdiga produkter. Under perioden fick Better Shelter upp ögonen för Jennys goda erfarenheter från att etablera, driva och leda olika funktioner inom operations. Därefter fick Jenny anta rollen som interim Supply Chain Manager under en period, med fokus att utveckla leverantörsbasen men även att utveckla rutiner och metoder för hela operations.

”Jag känner stolthet att få vara delaktig i uppbyggnaden av Better Shelter’s organisation och produkt med tillhörande funktioner och processer, speciellt inom mitt område Supply Chain Management. Även samarbetet med alla lojala leverantörer har varit fantastiskt roligt!” berättar Jenny om sitt uppdrag.

Gigekonomin – ett seminarium om den nya arbetsmarknaden med Håkan Mildh Svensson

Välkommen till ett Lunch’N’Learn’ -seminarium där vi får besök av Håkan Mildh Svensson, som diskuterar och lär oss mer…Läs mer

Konsultpodden – äntligen en podd för oss i konsultbranschen

Över 200.000 personer i Sverige arbetar inom konsultbranschen. Med ”gigare” och frilansare är det ännu fler. Självklart ska…Läs mer