Aktuellt

Att bemöta och gynnas av den höga personalomsättningen i konsultbranschen

Kompetensbristen bidrar till en hård fight om de duktiga konsulterna och personalomsättningen har länge varit hög i branschen (över 20% i dec 2018). Det råder huggsexa om personer med rätt kunskap och erfarenhet. Högre löner och andra förmåner finns nära tillhands om du väljer att hoppa över till ett annat konsultbolag. Beteendet beskrivs ofta i negativa termer och som ett problem och visst kan det skapa svårigheter med lönespiral, långsiktighet och kulturbygge men bidrar även till att kunskap delas och energi- och innovationsnivåer höjs.

Låg personalomsättning indikerar att bolaget gör rätt, att de anställda trivs och går till jobbet med glada, lätta steg och en förväntan på uppskattning och utveckling. Man kan som chef lätt bli nöjd och lugn av låga siffror. Men ska vi kanske vara tacksamma över att konsultbranschen har en hög omsättning av duktig personal? Kan det finnas en risk i att alla stannar och jobbar på, precis på samma sätt som de alltid gjort? Som bransch behöver vi förändra våra sätt att jobba, för att bemöta trenden och för att inte vara så sårbara när våra medarbetare snabbt känner sig färdiga hos en arbetsgivare

Stagnationsrisk

– Vi hade under många år nästintill ingen personalomsättning alls. Efter att ha genomfört ett aktivt arbete för tillväxt så uppstod en tydligt bild för mig. Om vi inte gjort denna satsning fanns en uppenbar risk att vi stagnerat. Inte bara i vår storlek, utan även i (ny) kompetens och erfarenhet. När vi fick nya krafter utifrån blev detta väldigt tydligt för oss, berättar Håkan Mildh Svensson, grundare av Berotec.

Amerikanska studier har visat att sammanhållningen i arbetsgruppen, rättvisa och stöttande ledarskap, är avgörande för om man väljer att stanna hos sin nuvarande arbetsgivare eller om det är läge att packa ihop sitt skrivbord och dra vidare. Under senare år har även lön och graden av stress varit viktiga faktorer.

Energi av nya kollegor

Just i konsultyrket är man van vid att snabbt komma in i nya organisationer och team. En ny kollega, oavsett om det är en konsult eller anställd, kommer ofta med en injektion av energi och kunskap, nya perspektiv och synsätt. Det är en positiv aspekt av omsättningen på människor, att den nya personen bidrar till diversifiering i teamet som ofta medför bättre innovationer och produktivitet.

-Jag känner igen mig själv vid de tillfällen jag får en ny roll eller antar en utmaning jag inte gör varje dag, hur jag kommer mer ”förspänd”, fokuserad och taggad till dessa nya uppdrag. Klart att det är en tempo- och resultathöjare, säger Håkan.

Självklart skapar den höga omsättningen på personal svårigheter och visst är den ett tecken på att många bolag kan ta bättre hand om sina medarbetare men genom de många anställningarna och flera olika gig, blir lärandet konstant, något som är en förutsättning för att vara relevant alls. Fram till nu premieras lång anställningstid med bättre villkor – frågan är hur bolagen ska ställa om för att premiera rätt saker i framtiden. Med sig in i nästa uppdrag tar personen all sin samlade kunskap. Det gynnar alla!

Jobba på andra sätt

Den höga personalomsättningen i vår bransch är kanske ett tecken på att vi är redo för att bli fler gigare, konsulter som står på egna ben, istället för att studsa mellan arbetsgivare. Kultur kan man bygga utan traditionella anställningar, likaså gemenskap och bra ledarskap. Vi behöver se på fenomenet i stort och nyttja det till vår fördel!

Här kan du läsa om hur vi på Berotec jobbar!

Konsultpodden Live, afterwork och panelsamtal i Västerås, 18e april

Välkommen till Konsultpodden är konsultbranschen största podd och den 18e april kommer poddgänget till B26 i Västerås för…Läs mer

Vi flyttar in på GoCo “Health Innovation City” i Göteborg

Berotec i Göteborg växer inom Life Science-segmentet och Affärsledare Joanna Widestrand leder det arbetet. För henne och kollegorna…Läs mer